Všeobecně platí, že nejlepší Colostrum je z prvního a druhého dojení krav do 12 hodin po porodu, protože má nejvyšší obsah imunoglobinů.
Imunoglobuliny jsou látky, které pomocí speciálních mechanismů odzbrojují a ničí choroboplodné zárodky uvnitř buněk.
Kvalitní Colostrum je zpracováváno při co nejnižších teplotách, protože teplem se látky v Colostru zničí.
Naštěstí krávy produkují více Colostra, než jejich telátko potřebuje.
Z 10 litrů vypije tele přibližně 3 litry. A když je syté, může si zbytkem posloužit člověk.
Nejlepší Colostrum je od krav z Rakouska, Německa a Švýcarska.
Zpracované Colostrum je buď tekuté, v kapslích nebo sypké sušené.
Tekuté Colostrum působí nejintenzivněji, pro svůj vysoký obsah imunitních látek.
Imunoglobuliny – Jsou specifické protilátky, které mají za úkol napadnout viry a bakterie a zničit je.
Imunitní regulátory – Velmi účinné molekuly, které řídí celkovou obranu organismu.
Růstové faktory – Řídí regeneraci buněk a mj. podněcují růst svalové hmoty.
Laktoferin – Jedna z nejvýznamnějších antivirových a antibakteriálních částic, které jsou známy.
Telomeráza – "Enzym nesmrtelnosti" – neustále vyrábí nové konce chromozomů, které DNA při replikaci ztrácí. Zamezuje tak jejich zkracování, při každém buněčném dělení. Kombinace v Colostru obsažených růstových faktorů a Telomerázy vede u zralé pleti prokazatelně ke zlepšení jejího vzhledu.